Chleb po ostudzeniu łatwo się kroi, ma słodkawy smak, więc bardziej pasują do niego dodatki typu serek, dżemy czy miodek.
Chleb musli |
Składniki
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40g drożdży
- 200g mleka
- 150g wody
- 30g miodu
- 150g mąki pszennej
- 100g musli
- 20g oleju
- 1 łyżeczka soli
W rondelku podgrzać delikatnie wodę, mleko, cukier i drożdże. Poczekać, aż drożdże zaczną pracować. Przelać do miski, dodać pozostałe składniki, wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Dłuższą foremkę posmarować olejem, przełożyć ciasto chlebowe. Odstawić na kolejne 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200*C. Piec chleb ok 40 minut. Kroić po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz