Ciasteczka, kto je nie lubi? Te mają wyraźny orzechowy smak z dodatkiem czekolady. Ładnie wyglądają, kiedy dodamy czekoladowe kropelki, ale równie dobrze można dodać pokrojoną gorzką czekoladę.
Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady |
Składniki
- 100g masła
- 120g masła orzechowego
- 150g cukru trzcinowego
- 1 jajo
- ekstrakt z wanilii
- 170g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki p.d. pieczenia
- 50g pokrojonej czekolada
Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów, bez uklepywania masy, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz