- 4 gruszki
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250g serka mascarpone
- 2,5 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Gruszki obrać, usunać gniazda nasienne. Pokroić w grubszą kostkę. W misie miksera ubić jajka z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej piany. Dodawać mascarpone, w kilku turach, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej, ubijając. Bezpośrednio do powstałej mieszanki przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dodać gruszki pokrojone w kostkę i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć część gruszek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Włoskie ciasto z mascarpone i gruszkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz