Ciasteczka bardzo ciekawe w smaku, można zamiast pokrojonej czekolady, użyć chipsów czekoladowych, o wiele ładniej się wówczas prezentują.
|
Orkiszowe ciasteczka z kawałkami czekolady |
Składniki
3 szklanki mąki orkiszowej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
225 g masła, zimnego
1 szklanka ciemnego brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
240 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki (oprócz czekolady, którą należy pokroić drobno) umieścić w malakserze i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut , aż będą lekko rumiane.
|
Orkiszowe ciasteczka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz