Kolejna propozycja na szybki pyszny sernik. Tym razem o smaku bananowym. Jeśli ktoś ma ochotę, na upieczony sernik można dodatkowo ułożyć banany, a następnie warstwę kremu.
Sernik bananowy |
- 250g herbatników w czekoladzie
- 70g roztopionego masła
Sernik bananowy
- 120g cukru pudru
- 4 jaja
- 300g bananów
- 700g twarogu
- 100g śmietany 30%
- ekstrakt waniliowy
Wierzch
- 125g serka mascarpone
- 250g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kawałki czekolady
Spód. Ciastka pokruszyć, przełożyć do miseczki, dodać roztopione masło. Wymieszać, następnie przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Uklepać dno i boki, odstawić do lodówki.
Sernik bananowy. Jaja ubić z cukrem, stopniowo dodawać zmielony ser i rozgniecione banany, dodać pozostałe składniki. Masę przelać na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C 1h. Następnie pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż całkowicie ostygnie ok (2h). Włożyć do lodówki.
Wierzch. Składniki oprócz czekolady przełożyć do miseczki. Zmiksować, aż powstanie gęsta krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch sernika tuż przed podaniem. Posypać wiórkami czekolady.
Sernik bananowy |
Sernik bananowy |
Sernik bananowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz