Aromatyczne ciasteczka o cytrynowym smaku. Po upieczeniu można ja przechowywać w metalowym pudełku przez kilka dni, o ile Wam się uda ;)
Składniki
Ciasteczka cytrynowe |
Składniki
- 150 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- świeżo otarta skórka z 2 cytryn
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- kilka łyżek drobnego cukru do wypieków do obtoczenia ciastek
W misie umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórka z 2 cytryn, aromat cytrynowy i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia. Wstawić na poł godziny do lodówki.
Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki. Obtaczać w cukrze a następnie układać na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć lekko palcami lub łyżką.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (z termoobiegiem) i piec przez 15 minut aż ciasteczka się lekko zarumienią od spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz