Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami
|
Składniki
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 250 g ricotty
- 50 ml oleju
- skórka z 1 cytryny
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g śliwek
Jaja ubić z cukrem, aż zwiększą swoją objętość. Dodać serek ricotta, delikatnie wymieszać. Wlewać strużką olej, dodać otartą skórkę z cytryny i miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Gęste ciasto, przełożyć do formy o średnicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć odpestkowane śliwki, jedna przy drugiej, rozcięciem ku dołowi. Piec w temperaturze 160ºC przez około 1h lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz