Tarta z ricottą |
Składniki
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g ricotty
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować masłem. Masło roztopić, ostudzić. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder oraz wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę. Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z ricottą i 2 łyżeczkami mąki.
Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk, masło, startą skórkę z pomarańczy, sok oraz smażoną skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz