Sernik miodowo-cynamonowy |
Masa serowa
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g dużych pierniczków
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 4 łyżki miodu
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- kawałki pierniczków
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki. Zmiksować zmielony twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka niezbyt długo miksując po każdym jajku, do połączenia się składników. Dodać miód oraz śmietankę kremówkę, zmiksować. Wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską cynamonu. Inspiracja Kwestia Smaku.
Sernik miodowo-cynamonowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz