Pyszne babeczki z ziarnami i owocami. Będą idealne na drugi śniadanie dla naszych pociech.
Muffiny z jagodami i otrębami
|
Składniki
- 200 g jagód
- 50 g otrębów
- 125 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 150 g oleju
Jagody opłukać i osuszyć. Wymieszać otręby lub płatki z mlekiem i odstawić na czas przygotowania reszty składników. Do jednej miski przesiać mąkę razem z sodą, solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do drugiej - wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i wymieszać widelcem. Połączyć obydwie masy razem z nasączonymi w mleku otrębami i jagodami, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Masą napełnić papilotki i wstawić do piekarnika. Pic w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok 30min.
Babeczki z jagodami i otrębami |
Babeczki z jagodami i otrębami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz