Pyszny, wszystkim znany włoski deser, dzisiaj w odrobinę innej odsłonie.
|
Tiramisu z zieloną herbatą |
Składnik
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżeczki japońskiej herbaty matcha
- 2 łyżki śmietanki 30%
- szczypta skórki startej z grejpfruta lub pomarańczy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
- 8 podłużnych biszkoptów
Zaparzyć kawę i wlać ją do płaskiego talerza. Zieloną herbatę wymieszać z ciepłą śmietanką kremówką i skórką z grejpfruta. Żółtka ubić mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą i gęstą pianę. Delikatnie wymieszać z rozpuszczoną w śmietance zieloną herbatą, odstawić. Wymieszać serek mascarpone, następnie delikatnie połączyć go z masą z żółtek i herbaty. Biszkopty przełamać na pół i maczać je w kawie i układać w kieliszkach lub pucharkach na zmianę z kremem. Posypać, schłodzić w lodówce. Inspiracja Kwestia Smaku.
|
Tiramisu z herbatą macha |
|
Tiramisu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz