Połączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które ciężko sobie razem wyobrazić, ale po upieczeniu ciężko się od niego oderwać. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pełne owoców!
Ciasto kokosowe ze śliwkami |
- 125g masła
- 125g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g wiórków kokosowych
- 125g jogurtu
- 450g śliwek
Lukier
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka kokosu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Utrzeć masło z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki bez pestek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Składniki lukru wymieszać. Polukrować placek. Inspiracja Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz