Muffiny dyniowe
|
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 170 g cukru
- szczypta soli
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- szklanka purée z pieczonej dyni
- 60 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
Dodatkowo
- wiśnie
- śliwki
- pestki dyni
- cukier puder
Piekarnik nagrzać do 190*C. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, sól, skórkę z pomańczy, wanilię. Wymieszać i odstawić. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać roztopione masło i mleko wmieszać. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć owoce i pestki dyni. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz