Z makowcami przeważnie jest trochę pracy i przez to człowiek się zniechęca, a szkoda, bo to pyszne ciasta, ten tutaj wcale nie wymaga wielkiego wysiłku, a efekt smakowy super.
Ciasto
- 4 jaja
- szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka p.d. pieczenia
Masa makowa
- 11/2 szklanki maku
- 3 jaja
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 250g masła
- olejek migdałowy
- płatki migdałowe do posypania
- polewa czekoladowa
Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, ponownie ubić. dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ok 30min. Ostudzić.
Masa makowa. Mak sparzyć i zmielić. Przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jaja i olejek. Wymieszać. Masło roztopić, nie zdejmując z kuchenki dodawać stopniowo masę makową. Gęstniejącą masę przełożyć na cisto. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz