ciasta orzechowe lubię bardzo.
Mazurek orzechowy
|
Ciasto kruche
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 3 żółtka
- 150g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza orzechowa
- 3 białka
- 80g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150g orzechów włoskich
Dodatkowo
- polewa czekoladowa
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto rozłożyć na mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15minut.
Beza orzechowa. Ubić białka, dodać cukier puder. 130g orzechów zmielić, resztę drobniej pokroić. Do bezy dodać mąkę, lekko wymieszać, dodać zmielone orzechy i wymieszać delikatnie. Masę przelać na podpieczony spód (wyjęty od razu z piekarnika). Posypać posiekanymi orzechami. Piec jeszcze 10 minut w temperaturze 180*C. Przestudzić, polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz