Bardzo smaczna tarta. Podobny przepis, był już dwa lata wcześniej. Ta tarta jest równie pyszna, troszkę szybciej można ją zrobić używając gruszek z kompotu.
Tarta migdałowa z gruszkami |
Ciasto kruche
- 200g mąki
- 120g masła
- 60g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- odrobina soli
Ciasto migdałowe
- 200g zmielonych migdałów
- 125g cukru
- 125g masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
- gruszki z kompotu
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce min poł godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć do formy na tatrę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C. Zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec ok 20 min.
Ciasto migdałowe. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, następnie migdały i pozostałe składniki. Wymieszane ciasto wylać na podpieczony gorący kruchy spód. Na wierzchu ułożyć gruszki. Lekko wcisnąć do środka. Piec jeszcze ok 30 minut w temperaturze 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz