Sezon śliwkowy w pełni, więc kolejne pyszne ciacho ze śliwkami. Trzy warstwy, wydaje się skomplikowany, ale mimo wszystko robi się szybko. Smakuje najlepiej mocno schłodzony.
Sernik z musem śliwkowym |
Spód
- 250g ciastek maślanych
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cynamonu
Sernik
- 1kg twarogu
- 1 1/2 szklanki cukru
- 5 jaj
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- skórka z pomarańczy
Mus śliwkowy
- 800g śliwek
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek wody
- 500ml śmietany kremówki
- 2/3 szklanki cukru pudru
Spód. Ciasteczka zmielić, dodać roztopione masło i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem. Uklepać.
Sernik. Twaróg zmielić. Ser z cukrem wymieszać. Dodawać po jednym jajku. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać tylko do połączenia składników. Wylać na wyłożoną wcześniej masę ciasteczkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C piec ok 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec jeszcze 30 minut. Przestudzić.
Mus śliwkowy. Połowę śliwek upiec w piekarniku, Następnie wszystkie zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę zalać wodą, poczekać aż napęcznieje, podgrzać i rozmieszać, dodawać po łyżce musu śliwkowego. Mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodać resztę musu i śmietanę. Wymieszać, wylać na sernik, Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cynamonem.
Sernik z musem śliwkowym |
Sernik z musem śliwkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz