Dzisiaj mały jubileusz, pierwszy rok bloga, dlatego chciałam, aby przepis był naprawdę wyjątkowy. Nie jest to tort, ale tarta z crème pâtissière, bananami, śmietanką i solonym karmelem. Prawdziwy wypas.
Spód do tarty
- 200g mąki
- 120g masa
- 1 jajo
- 60g cukru pudru
- szczypta soli
Crème pâtissière
- 1 laska wanilii
- 30g masła
- 6 żółtek
- 75g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- 500 ml mleka
Śmietanka
- 250ml msietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- ekstra waniliowy
Solony karmel
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietany kremówki 30%
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo
- kilka bananów
- sok z cytryny
Spód do tarty. Z podanych składników wrobić ciasto na desce. Schłodzić w lodówce ok 1h. Rozwałkować. Ułożyć papier do pieczenia i wysypać np. groch. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze ok 8 min w temperaturze 180*C. Zostawić do przestygnięcia.
Crème pâtissière. Mleko zagotować z ziarnami wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Cały czas mieszając wlewać do masy jajecznej gorące mleko. Kiedy wszystko się dokładnie połączy. Przelać masę z powrotem do rondelka i zagotować mieszając. Przykryć krem dokładnie folią, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy przestygnie wymieszać z miękkim masłem. Krem przełożyć przestygnięty spód do tarty. Ułożyć pokrojone banany, skropione sokiem z cytryny.
Śmietanka. Śmietanę ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wyłożyć na banany.
Solony karmel. Cukier wsypać do rondelka. Podgrzewać na średnim ogniu, aż się całkowicie rozpuści i zacznie brązowieć. Kiedy nabierze bursztynowego koloru, wlać wodę i wymieszać energicznie, aż cukier się rozpuści. Następnie wlać śmietankę i dodać sól. Wymieszać. Gotować kilka minut. Zostawić, żeby odrobinę przestygł. Przechłodzonym polać tartę.
Crème pâtissière. Mleko zagotować z ziarnami wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Cały czas mieszając wlewać do masy jajecznej gorące mleko. Kiedy wszystko się dokładnie połączy. Przelać masę z powrotem do rondelka i zagotować mieszając. Przykryć krem dokładnie folią, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy przestygnie wymieszać z miękkim masłem. Krem przełożyć przestygnięty spód do tarty. Ułożyć pokrojone banany, skropione sokiem z cytryny.
Śmietanka. Śmietanę ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wyłożyć na banany.
Solony karmel. Cukier wsypać do rondelka. Podgrzewać na średnim ogniu, aż się całkowicie rozpuści i zacznie brązowieć. Kiedy nabierze bursztynowego koloru, wlać wodę i wymieszać energicznie, aż cukier się rozpuści. Następnie wlać śmietankę i dodać sól. Wymieszać. Gotować kilka minut. Zostawić, żeby odrobinę przestygł. Przechłodzonym polać tartę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz