niedziela, 5 marca 2017

Ananasek

Efektowny przekładaniec, niby sporo tych warstw, ale robi się dosyć prosto i szybko. W smaku super.

Ananasek



Biszkopt
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 200g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń anansowy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 budyń waniliowy
Beza kokosowa
  •  białka
  • 150g cukru
  • 150g kokosu
Biszkopt. Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 20 min. Zostawić do przestygnięcia.

Budyń ananasowy. Sok z ananasa zagotować. Ananasy pokroić na mniejsze kostki. Budyń rozpuści w ołowie szklanki zimnej wody. Wlać do gotującego się soku ananasowego, zagotować mieszając. Dodać pokrojone ananasy wymieszać. Wyłożyć na upieczony biszkopt.

Beza kokosowa. Białka ubić. Dodać cukier, wymieszać, dodać kokos. Przemieszać do połączenia się składników, wyłożyć na budyń ananasowy. Piec w piekarniku, aż beza się lekko zarumieni ok 20 min w piekarniku nagrzanym do  180*C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz