poniedziałek, 13 marca 2017

Tiramisu truskawkowe

Bardzo szybki, smaczny i efektowny deser. Tiramisu w łagodnej wersji z owocami, bez alkoholu. Idelane na przyjęcia dla dzieci.

Tiramisu truskawkowe




Składniki
  • 1kg truskawek
  • 500g sera mascarpone
  • 3 jaja
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • duże opakowanie biszkoptów
  • łyżka płatków migdałowych
Truskawki jeśli używamy mrożone, delikatnie podgrzać, aż się roztopią. Sok z truskawek odlać do kubeczka, a truskawki zmiksować, aż będą gładkie.
Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę. Do utartych żółtek dodawać po 1 łyżce serka mascarpone, cały czas mieszając. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. 
Biszkopty polać pozostałym sokiem z truskawek, ułożyć na dnie szklanki, przykryć warstwą musu truskawkowego, następnie krem mscarpone. Jeśli mamy dosyć składników, możemy powtórzyć warstwy. Wierzch posypać pokruszonymi biszkoptami i podpieczonymi n suchej pateni płatkami migdałowymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz