Ciasteczka korzenne |
Składniki
- 200g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki goździków
- 80g brązowego cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 100g masła
- 40g orzechów laskowych
Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Masło powinno być miękkie. Składniki przekładamy do miski i ręką lub mikserem wyrabiamy kruszonkę. Następnie formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka nie rosną więc nie ma potrzeby zostawiać dużo miejsca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 15 min. Zostawić do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz