Święta Wielkanocne tuż, tuż, więc trzeba coś powoli myśleć. Ja dzisiaj proponuję dość nietypowy mazurek.
Mazurek makowy z budyniem kokosowym |
Ciasto makowe
- 10 białek
- 1 szklanka cukru
- 120g masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kokosowy
- 2 szklanki mleka
- 250g masła
- 3 łyżki mąki
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru pudru
Ciasto makowe. Białka ubić dodać cukier puder i stopione przestudzone masło. Wymieszać, dodać mak, mąkę i proszek. Wymieszać i przelać na blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 40min, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia. Rozkroić na dwa blaty.
Krem kokosowy. Jedną szklankę mleka zagotować. W drugiej wymieszać kokos i mąkę. Wlać do gotującego mleka. Mieszać, gotując, aż zrobi się gęsty budyń. Zostawić od przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać. Spód ciasta posmarować 2/3 kremu, przyłożyć drugą częścią ciasta, rozsmarować pozostały krem, posypać wiórkami kokosowymi.
Jaka duża blacha powinna być? Ewentualnie rozmiar tortownicy dla tego biszkoptu?
OdpowiedzUsuńTeż pytam o wielkość blachy ? Proszę o odpowiedz.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tak późno, blacha ma wymiary ok 20/25. Najczęściej w takiej robię ciasta.
OdpowiedzUsuńa jaka to ma być mąka do masy? do budyniu powinna być kartoflana, a tutaj nie jest napisane...
OdpowiedzUsuńJeśli nie jest napisane jaka, to zawsze jest to zwykła pszenna.
Usuń