Tarta z budyniem i truskawkami |
Sezon truskawkowy w pełni, więc i truskawkowa tarta musi być. Bardzo proste i w miarę szybkie ciasto.
Spód
- 175 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka miodu
- 60 g cukru pudru
- mała szczypta soli
- cukier waniliowy
- skórka z 1/2 cytryny
- 250 g mąki pszennej
Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników oprócz mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy około 24 - 28 cm* posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm podsypując stolnicę mąką na placek o średnicy formy. Wyłożyć nim spód formy. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o długości odpowiadającej średnicy formy. Ułożyć go przy brzegu formy, docisnąć palcami do formy oraz przykleić do ciasta na spodzie. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec przez 18 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nadzienie nakładać na całkowicie ostudzony spód, najlepiej nie wyjmować go z formy aby się nie pokruszył.
Nadzienie:
- 500ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 500g truskawek
Budyń ugotować wg przepisu, dodać cukier. Gotowy przelać na wystudzoną tartę, udekorować truskawkami. Można ozdobić miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz