Pychotka przepis |
Ciasto kruche
- 200g masła
- 400g mąki
- 100g cukru pudru
- 4 jaja
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe
- bakalie
- pół szklanki cukru
Wykonanie
Margarynę, mąkę z proszkiem, cukier puder, żółtka, śmietanę wymieszać, wyrobić ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blasze, posmarować powidłami, posypać bakaliami, wyłożyć pianę. Piec w temp. 170*C ok 25 min.
Krem
- 1 kostka masła
- 1/2 l mleka
- 5 żółtek
- 200g cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Z mąk, żółtek i mleka ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać przestudzony budyń. Wymieszać. Przełożyć na jedną część ciasta przykryć drugą częścią, bezą do góry.
Pani Walewska przepis |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz