wtorek, 28 czerwca 2016

Placek z rabarbarem

Kolejne ciasto z serii szybkich i smacznych, przywodzące na myśl dom rodzinny.

Placek z rabarbarem




Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
  • 1/2 kostki masła
  • 500g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodawać jaja, następnie mąkę z proszkiem. Dodać śmietanę. Ciasto wyłożyć na niedużą okrągłą blaszkę, na wierzch poukładać rabarbar, można odrobinę wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 170*C ok godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz