Porcji 30; 1 sztuka ok 180kcal
Ślimaki z budyniem i rodzynkami |
Ciasto drożdżowe
- 350ml mleka
- 30g cukru
- 25g drożdży
- szczypta soli
- 1 jajo
- 100ml oleju
- 200g mąki krupczatki
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżka octu
Budyń
- 750ml mleka
- 80g cukru
- 2 budynie
- cukier waniliowy
- 80g masła
- 50g rodzynek
Ciasto drożdżowe. Mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże cukier i sól. Zostawić w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiać obie mąki, wlać rozczyn, olej, dodać jajo i ocet. Wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić na ok pół godziny, aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować budyń.
Budyń. Ugotować budyń. Do gorącego dodać masło i rodzynki, wymieszać. Odstawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszać, aby nie utworzył się kożuch. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę podsypana mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1cm. wlać budyń i równomiernie rozsmarować, zostawiając miejsce z brzegu. Zwinąć roladę, kroić plastry ok 1cm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem. Zostawić na 10 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min aż się lekko zarumienią.
Drożdżówka z budyniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz