Porcji 24; 1 porcja ok 265kcal
Sernik z rosą |
Ciasto kruche
- 250g mąki
- 150g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1kg zmielonego twarogu
- 2 jaja
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy
Beza
- 6 białek
- szklanka cukru
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Dużą formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Masa serowa. 2 jajka i 4 żółtka ubić z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty biały krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując. W oddzielnej misce wymieszać mleko z sypkimi budyniami. Stopniowo wlewać otrzymaną mieszankę do masy serowej miksując na małych obrotach. Na koniec wlewać olej roślinny. Otrzymana masa serowa będzie bardzo rzadka. Delikatnie wylać ją na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu piekarnik przestawić na 150 stopni C.
Beza. Białka ubijać z cukrem przez ok. 8 - 10 minut na sztywną i gęstą pianę. Wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch. Piec w 150 stopniach C przez 15 minut. Od razu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Po około 1/2 godzinie zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy.
Sernik z rosa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz