Taki prosty, a tak pyszny. Kruszonkę przeważnie robię z innych proporcji, ta tutaj ma sporo tłuszczu i na upieczonym cieście tworzy rodzaj chrupiącej, słodkiej skorupki.
Porcje 24; 1 porcja ok 315kcal
Drożdżowe z rabarbarem |
Ciasto drożdżowe
- 100g drożdży
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki
- 4 laski rabarbaru
Kruszonka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- 250g masła
Ciasto drożdżowe. Składniki ciasta drożdżowego przełożyć do miski. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Wyrównać powierzchnię, poukładać umyty pokrojony rabarbar.
Kruszonka. Składniki utrzeć w mikserze. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Po 10 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piec ok 1h, aż boki ciasta będą dostawać od blachy.
Drożdżowe z rabarbarem |
Drożdżowe z rabarbarem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz