Wiosenne ciasto ze szpinakiem, które "aż się prosi", żeby je zjeść. Ciasto jest wilgotne, szpinak nie wyczuwalny, a kolory obłędne. Całość uzupełnia krem z mascarpone i śmietanką, a owoce granatu czy borówki dodają świeżości i odrobinę kwaśnego smaku. Za pierwszym razem, kiedy piekłam to ciasto, nie sprawdziłam czy się upiekło. (niestety się nie dopiekło) nie dało się więc poskładać ciasta, ale coś się jednak nadawało i powstały pucharki leśny mech dokładnie z tych samych składników.
Leśny mech |
Ciasto szpinakowe
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem mascarpone
- 500g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
Dodatkowo
- owoce granatu
Ciasto szpinakowe. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, zmiksować na jednolity mus. Piekarnik nagrzać do 180*C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewać olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do formy o średnicy 24 cm - dno wyłożone papierem i piec przez ok. 1h do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Krem mascarpone. Do misy włożyć ser mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Ciasto przekroić na 3 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć 1/2 kremu mascarpone. Ułożyć drugi krążek ciasta, rozamorować pozostały krem. Wierz udekorować rozkruszonym ostatnim krążkiem ciasta. Udekorować granatem lub borówką i listkami mięty.
Ciasto leśny mech |
Deser leśny mech |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz