Bardzo mięciutkie, puszyste ciasto drożdżowe. Twarożek jest delikatny i nie wypływa ze środka, dzięki dodaniu łyżki mąki krupczatki.
Porcji 30; 1 sztuka/porcja ok 210kcal
Babcine rożki z twarogiem |
Ciasto drożdżowe
- 500g mąki
- 150ml oleju
- 2 żółtka
- 300ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 42g drożdży
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie twarogowe
- 350g twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki krupczatki
- skórka otarta z cytryny
- 50g rodzynek
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- jajo
- cukier puder
Ciasto drożdżowe. Mleko delikatnie podgrzać z cukrem, dodać drożdże. Wymieszać, odstawić na ok 10 min, aby podrosły. do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, wlać rozczyn. Dokładnie wymieszać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min 1h.
Nadzienie twarogowe. Twaróg zmielić. Przełożyć do miseczki, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte cisto podzielić na 5. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na 6 części. Na każdej układać łyżeczkę nadzienia, zwijać rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Zostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C na złoty kolor ok 25 minut. Posypać cukrem pudrem.
Drożdżówki z twarogiem |
Drożdżówki z twarogiem |
W sam raz do parku!
OdpowiedzUsuń:)
Tak, spokojnie można spakować jako drugie śniadanie, czy przekąskę.
Usuń