Wszystkie dzieci uwielbiają ciasta z galaretką, a to nie dość, że apetycznie wygląda, to smakuje pysznie. Jest delikatny serek i pyszne owoce.
Sernik z tęczową galaretką i owocami |
Spód
- 440g herbatników kakaowych
- 170g miękkiego masła
Masa serowa
- 1kg sera o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 7 łyżeczek żelatyny
- 5-6 opakowań galaretek w różnym kolorze
Wierzch
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2-3 banany
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- około 300-400g winogron
Każdy kolor galaretki osobno rozpuścić w 400ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia, a następnie w chłodniejsze miejsce, aby galaretka stężała. Stężałą galaretkę wyjąć z garnuszka lub miseczki i pokroić na drobne kawałki.
Spód. Herbatniki zmielić, dodać do nich miękkie masło i zagnieść palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masą wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25cm, docisnąć.
Masa serowa. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia. Ser wymieszać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.
Wierzch. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na wierzchu ciasta razem z winogronem i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc. Inspiracja Mała Cukierenka.
Sernik z galaretką i owocami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz