Wyśmienita, to jedno słowo wystarczy, by opisać ten smak, łatwa w wykonaniu, w smaku powala.
Szarlotka świąteczna |
Ciasto kruche
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 5 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 60 g smalcu
- 3łyżki zimnej wody
Jabłka
- 1,5 kg jabłek
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
Warstwa orzechowa
- 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/3 szklanki rodzynek
- skórka starta z cytryny
Ciasto kruche. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę. Zagnieść ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jabłka. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować.Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając gotować jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.
Warstwa orzechowa. Orzechy pokroić, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę z cytryny, rozdrobnić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na tartę wyłożyć ciastem, spód i boki formy. Dokleić brakujące miejsca. Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki. Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy, później wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozłożyć gwiazdki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Inspiracja Kwestia Smaku.
Szarlotka świąteczna |
Szarlotka świąteczna |
Szarlotka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz