Pierniczki |
Składniki
- 250g miodu
- 250g masła
- 250g cukru
- 3 żółtka
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- przyprawa do piernika
- 800g mąki
Lukier
- 2 białka
- 200g cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, jaja i pozostałe składniki. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą proszkiem, przyprawami i kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypującą mąką. Rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wykrawać foremkami ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 15 min, aż się zarumienią. Białka wymieszać z cukrem, można dodać barwnik. Po przestudzeniu polukrować.
Pierniczki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz