Brownie z masłem orzechowym |
Spód brownie
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 135 g mąki
Krem z masłem orzechowym
- 500 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 350 g masła orzechowego
Polewa
- 200 g czekolady deserowej
- 2 i 1/2 łyżki płynnego oleju roślinnego
Spód brownie. Piekarnik nagrzać do 160*C. Przygotować formę o wymiarach 20 cm x 30 cm, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady połamane na kosteczki oraz cukier i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę i znów wymieszać, dodać pozostałą czekoladę połamaną na kosteczki, wymieszać i wyłożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, ostudzić.
Krem z masłem orzechowym. Zimne mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż zwiększy objętość. Dodać masło orzechowe i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na brownie i wstawić do lodówki.
Polewa. Roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju wyłożyć na masę z masła orzechowego i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni. Wstawić do lodówki na około godzinę. Deser przechowywać w lodówce. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brownie z kremem |
Brownie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz