Urodzinowo zamiast tortu zrobiłam sernik. Okazał się strzałem w dziesiątkę. Każdy miał już dość słodkiego, ale serniczka ciężko sobie odmówić.
Sernik z musem pistacjowym
|
Składniki na spód
- 160g ciasteczek maślanych
- 30 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
Mus pistacjowy
- 200 g kremu pistacjowego
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja
- 50g pokrojonych pistacji
Spód. Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
Masa serowa. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Mus pistacjowy. Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić krem pistacjowy i serek mascarpone i śmietanę. Zmiksować do połączenia, by nie było widać grudek mascarpone. Do letniej żelatyny dodać łyżkę masy pistacjowej, dokładnie rozprowadzić. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Gotowy mus pistacjowy przełożyć na wystudzony sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce. Inspiracja Moje Wypieki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz