Kolejne pyszne śniadaniowe mufinki. Sezon owocowy w pełni, więc trzeba korzystać.
Składniki
Babeczki z morelami i białą czekoladą |
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml mleka
- 125 g masła, stopionego i ostudzonego
- 4 morele, bez pestek, pokrojone na niezbyt grube cząstki
- 5 łyżek cukru pudru
Polewa
- tabliczka białej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mikserem na średnich obrotach ubić jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, mleko oraz stopione i ostudzone masło. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciastem napełnić foremki, na wierzchu położyć po 4 cząstki moreli, posypać cukrem pudrem. Piec przez 20 minut, aż babeczki urosną. Śmietanę i czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu. Polewą polać babeczki. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz