Ciasto - deser, bardzo pożywne, idealne na podwieczorek dla dzieci i nie tylko.
Grysikowiec z truskawkami i galaretką
|
Składniki
- opakowanie herbatników
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowe
Wykonanie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć herbatniki jeden, obok drugiego. 3 szklanki mleka zgotować z masłem cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym rozmieszać grysik. Wlać d dotującego się mleka, mieszać, aż się zagotuje. Gorący grysik przelać na herbatniki. na wierzch ułożyć odszypułkowane i umyte truskawki. Układać blisko siebie, wciskając odrobin w masę grysikową. Galaretkę wykonać wg przepisu. Tężejącą przelać na truskawki. Schłodzić w lodówce min 1h. Inspiracja Moje Wypieki.
Grysikowiec z truskawkami i galaretką |
Grysikowiec z truskawkami i galaretką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz