Promyk słońca zrodził się w chwili, gdy zobaczyłam jakim składnikami dysponuję. Biszkopt, krem budyniowy, nektarynkowa żelka, owoce i galaretka.
Promyk słońca
|
Biszkopt
- 4 jaja
- 200g cukru
- 140g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1/2 kostki masła
Żelka z nektarynek
- 5 nektarynek
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo
- ananasy z puszki
- 2 banany
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Biszkopt. Jaja ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Krótko wymieszać. Przelać na formę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 min, do suchego patyczka. Zostawić do przestygnięcia.
Krem budyniowy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym rozmieszać budyń. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aby nie powstały grudki. Do ugotowanego gęstego kremu dodać masło. Wymieszać, aż masło się połącz z budyniem. Przelać na biszkopt. Wyrównać. Zostawić do schłodzenia.
Żelka z nektarynek. Nektarynki obrać, usunąć pestki, pokroić i przełożyć do rondelka, poddusić. Zmiksować malakserm, aby powstała gładka masa. Dodać galaretkę i wymieszać, zostawić do przestygnięcia. Tężejącą masę przelać na krem budyniowy. Zostawić do schodzenia. Kiedy masa stężeje ułożyć ananasy i banany. Zalać tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu.
Promyk słońca |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz