Sernik z malinami i kruszonką
|
Ciasto
- 225 g mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa serowa
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g ricotty
- 2/3 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
Dodatkowo
- 400 g malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- cukier puder do posypania
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki.
Masa serowa. Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Większą częścią wylepić spód oraz ok. 2 cm boków. Wyłożyć masę serową, na wierzchu rozsypać maliny i posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch można wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. piec ok 1h. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Inspiracja Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz