Kruchych ciast z owocami i budyniem już na tym blogu kilka jest. Tym razem w wersji z kwaśnymi wiśniami. Bardzo dobre w smaku, nie mdłe, nie za słodkie.
Porcji 24; 1 porcja ok 175kcal
Ciasto z wiśniami |
Ciasto kruche
- 250g mąki
- 175g masła
- 100g cukru
- 1 jajo
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
- 850ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
Dodatkowo
- 500g wiśni bez pestek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania.
Ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na blaszce wyłożonej papier, drugą włożyć do lodówki. Wiśnie wymieszać z mąka ziemniaczaną, rozłożyć na cieście.
Budyń. Odlać pół szklanki mlek i rozmieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozpuszczone budynie i mieszać, aż masa będzie gęsta. Rozlać na wiśnie. Na wierch zetrzeć na tarce drugą część ciasta kruchego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 40 min, aż ciasto będzie rumiane. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz