Ogólnie nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi pieczonym. Ale ten klasyczny sernik na kruchym spodzie wg przepisu mojej siostry jest najlepszy. I tak twierdzą wszyscy, którzy go wypróbowali.
Porcji 20; 1 porcja ok 410kcal
Sernik na kruchym spodzie |
Kruche ciasto
- 250g mąki
- 175g masła
- 100g cukru
- 2 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik
- 1kg zmielonego twarogu
- 300g masła
- 10 jaj
- 200g cukru
- 100g mąki
- 50g rodzynek
- aromat waniliowy
Kruche ciasto. Podane składnik przełożyć na deskę, wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sernik. Białka ubić. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po 1 żółtku, następnie ser i pozostałe składniki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Wylać na ciasto kruche. Piec na niższym poziomie piekarnika ok 1h w temperaturze 180*C, aż się zarumieni. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz