Kruche ciasto z agrestem i pianką bezową.
Kruche z agrestem i bezą |
Ciasto
- 480g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250g masła o zawartości tłuszczu
- 5 żółtek
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Piana
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo
- 2 łyżki bułki tartej
- 750g obranego agrestu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Piana. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder. Następnie dodać budyń i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wyłożć na agrest. Drugą część ciasta pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz