Podobno dzisiaj pierwszy dzień wiosny. :) Z tej okazji ciasto, które może odrobinę chociaż natchnie, aby się poczuć wiosennie. Ciasto o wielu smakach, bardzo dobrze współgrających ze sobą. Polecam.
Ciasto smoka |
- 3 jaja
- 100g cukru
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 500ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 100g orzechów zmielonych
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 cytryna
- 1 czekolada
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 500g masła
- 100g rodzynek
- 100g owoców kandyzowanych
- 50g płatków migdałowych
Dodatkowo
- puszka ananasów
- 3 zielone galaretki
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki spirytusu
Biszkopt. Jaja wymieszać z cukrem, aż podwoją objętość, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wystudzić.
Masa. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyni ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną mąkę, dodać przestudzony budyń. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać orzech, kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, rodzynki i pokrojoną w kostkę czekoladę.
Do drugiej masy dodać sok z cytryny, migdały i owoce kandyzowane. Galaretę wykonać wg. przepisu. Zostawić do stężenia.
Na biszkopt wyłożyć ciemną masę, ułożyć biszkopty skropione spirytusem, rozsmarować masę jasną, ułożyć ananasy i zalać tężejącą galaretą. Wstawić d lodówki na kilka godzin.
Ciasto smoka |
Ciasto smoka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz