Sernik z brzoskwiniami już był, dzisiaj prezentuję odrobinę odmienioną wersję z bezą kokosową. Ciasto po schłodzeniu dobrze jest włożyć na parę godzin do lodówki.
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową |
- 400g mąki
- 250g masła
- 50g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1kg sera twarogowego
- 200g cukru pudru
- 125g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
Dodatkowo
- 5 białek
- 150g cukru pudru
- 50g wiórek kokosowych
- puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Spód. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie kulki, mniejszą ok 1/3 i większą ok 2/3 ciasta. Zwinąć w folię i schłodzić w zamrażarce min 30 min. Większą część rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok 25min.
Ser. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia składników. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Wyłożyć na podpieczony spód. ułożyć blisko siebie pokrojone brzoskwinie.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Wymieszać. Dodać kokos, połączyć z masą białkową. Rozprowadzić pianę z białek na brzoskwiniach, posypać kruchym ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 60 min. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz