Szarlotka bakaliowa
|
Ciasto
- 500g mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
Masa jabłkowa
- 1 1/2kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 250g bakalii
- cukier puder do posypania
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jedną część ciasta, posypać kaszą manną.
Masa jabłkowa. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Masło roztopić w rondelku, dodać jabłka i 3 łyżki wody. Dusić pod przykryciem. Pod koniec dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Wsypać bakalię. Wymieszać i wyłożyć na spód podsypany kaszą manną. Wyrównać masę jabłkową. Wyłożyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 45minut. Posypać cukrem pudrem.
Szarlotka bakaliowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz