Wiem, że kilka osób czeka na ten przepis. :) Pyszna babka z białek, trochę w smaku przypomina bezę orzechową. Skórka jest bardzo chrupiąca, a środek mięciutki.
|
Keks z orzechami na białkach |
Składniki
- 8 białek
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 25 dag masła (roztopionego) + do wysmarowania formy
- 250 g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić bardzo sztywną pianę z białek, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, a na końcu ubijać jeszcze z cukrem wanilinowym. Ubijać jeszcze przez 10 minut. Następnie mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, wsypywać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać po trochu roztopione masło. Na końcu dodać posiekane orzechy, wymieszać i wyłożyć masę do wysmarowanej masłem formy keksowej o długości około 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około 45 minut, do suchego patyczka.
|
Keks na białkach z orzechami |
|
Keks orzechowy na białkach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz