Ciasto marchewkowe
|
Ciasto marchewkowe
|
Składniki
- 300 g marchewki
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 op. cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Polewa
- 30 g masła
- 1 opakowanie kremowego serka np. Bieluch lub twarogu sernikowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać z marchewką oraz cukrem wanilinowym. Odłożyć 2 łyżeczki otrzymanej mieszanki do dekoracji. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło roztopić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ostudzone masło cały czas ubijając składniki.Do oddzielnej miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać. Do masy z jajek i masła dodać startą marchewkę ze skórką pomarańczową, wymieszać. Dodać mąkę z dodatkami i miksować do całkowitego połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Polewa. Składniki przełożyć do miseczki wymieszać. Rozsmarować na przestudzonym cieście. Udekorować startą marchewką. Inspiracja Kwestia Smaku.
Ciasto marchewkowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz