Śniadaniowa babka niedzielna |
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 180g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 40g drożdży
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek
- szczypta soli
Kruszonka
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
Ciasto. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, wlewamy mleko z drożdżami. Wsypujemy przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiamy nadal ok 10min. Przekładamy ciasto do blaszki - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na min 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz