Sernik dyniowy z powidłami
|
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
- 70 g zimnego masła
Masa serowa
- 300 g musu z dyni
- 500 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g białej czekolady
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 jajka
Dekoracja
- 130 g powideł śliwkowych
- 5 łyżek soku z pomarańczy
Spód. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników: wymieszać mąkę z kakao, cukrem i posiekanym na kawałeczki zimnym masłem, rozetrzeć na drobną kruszonkę, następnie połączyć w jedną gładką kulę. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić ciastem, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut.
Masa serowa. Zmiksować twaróg z mascarpone, puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Następnie dodać roztopioną czekoladę i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać jajka i jeszcze raz krótko zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz