Placek drożdżowy z migdałową kruszonką
|
Ciasto drożdżowe
- 3 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 5 żółtek
- 125g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50g drożdży
- 50g migdałów
- szczypta soli
- skórka z cytryny
Migdałowa kruszonka
- 1/2 szklanki maki krupczatki
- 125g masła
- 50g płatków migdałowych
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Ciasto drożdżowe. Sparzone migdały obrać i drobno posiekać. Masło roztopić, schłodzić. Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, łyżkę mąki i cukru pudru. Zamieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać pozostały cukier, sól, żółtka, skórkę cytrynową, wymieszać dokładnie i dodać migdały i masło. Ponownie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciast ok 5 min, aż stanie się jednolite. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Migdałowa kruszonka. Składniki przesypujemy do miski, wyrabiamy koniuszkami palców, aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Wyrównujemy powierzchnię posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok 60 min. Ciasto powinno być lekko rumiane i odchodzić od formy. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz